Hem » Nyheter » Friskvård
Publicerat 19 januari 2018 i kategorin Nyheter
Friskvård
Lyxsporter
Högsta förvaltningsdomstolen har fastställt att golfspel på pay and play-bana är en skattefri personalvårdsförmån. Skatteverket ger nu grönt ljus för friskvårdsbidrag som omfattar dyrare sporter som golf och ridning. Friskvårdsbidrag på högst 5 000 kr räknas enligt Skatteverket som en skattefri personalförmån.
Motion och friskvård
En arbetsgivare kan erbjuda sin personal skattefria personalvårdsförmåner i form av motion och annan friskvård som är av mindre värde och enklare slag.
Vad som menas med mindre värde har inte funnits fastställt som belopp, men ett vanligt årskort på gym har ansetts rymmas inom definitionen. Motion av enklare slag kan exempelvis vara gymnastik, styrketräning, bowling, tennis, fotboll och aerobics.
I förarbetena till bestämmelserna om skattefri motion sägs att bland annat sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap inte omfattas av skattefriheten för enklare motion. Som exempel nämns golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor. Utöver detta har det lämnats åt rättspraxis att bestämma gränserna för vad som räknas som enklare slag av motion. I förarbetena sägs dock också att vad som menas med enklare slag kan komma att förändras med tiden.
Skattefri förmån
Skatterättsnämnden (SRN) har i ett tidigare förhandsavgörande ansett att golfspel på pay and play-bana eller på driving range är motion eller friskvård av enklare slag och därmed en skattefri personalvårdsförmån (se 16:194). Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) fann dock att frågan inte var lämpad att besvara via förhandsbesked, och undanröjde därför förhandsbeskedet (se 16:306).
SRN gjorde därefter en ny prövning av ansökan. Förutsättningarna var desamma men frågan hade konkretiserats och innehöll alla detaljer i ärendet. SRN konstaterade att golfsporten har genomgått en förändring. Det har blivit en ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på driving range. På en pay and play-bana och en driving range ges möjligheter att träna golfspel, utan att vare sig vara medlem i en golfklubb eller ha tidigare erfarenheter av golf. Även möjligheterna att hyra utrustning på banorna eller att köpa begagnade utrustningar har ökat.
SRN menade därför att den här typen av golfspel (pay och play-spel och driving range) bör kunna jämställas med sådan enklare slag av motion eller friskvård som är skattefri personalvårdsförmån (se 17:246).
Även detta förhandsbesked överklagades av Skatteverket.
Högsta förvaltningsdomstolen
Enligt HFD innebär inte lagtexten att det är uteslutet att även annan motion eller friskvård än sådan som är av ”enklare slag” skulle kunna vara skattefri. Huvudsaken är att hela personalen kan ta del av förmånen och att ingen behöver avstå på grund av avsaknad av t ex avancerad eller dyrbar utrustning. Vad som ansågs vara enklare slag av motion när reglerna infördes (på 80-talet) kan enligt HFD dessutom mycket väl bedömas annorlunda vid en prövning idag.
Enligt HFD är det skillnad på om förmånen är en naturaförmån (dvs en förmån som tillhandahålls direkt av arbetsgivaren) eller en förmån i pengar (t ex ett friskvårdsbidrag som betalas ut till den anställde mot uppvisande av kvitto).
Gäller det en förmån i pengar har det enligt HFD inte samma betydelse att förmånen är av enklare slag. Om en sådan förmån är av mindre värde och erbjuds hela personalen kan den vara skattefri oavsett om den anställdes kostnad för den aktivitet som bidraget används till är högre.
Skattefritt friskvårdsbidrag
HFD konstaterade att det aktuella friskvårdsbidraget utgår till hela personalen och att det är av mindre värde (4 000 kr i det här fallet). På det sätt det används (för golfspelet) är det därmed en skattefri personalvårdsförmån.
Högsta förvaltningsdomstolen 4301-17
Friskvårdsbidrag enligt Skatteverket
Efter domen i HFD har Skatteverket gått ut med att friskvårdsbidrag på högst 5 000 kr anses vara av mindre värde och därmed en skattefri förmån. Enligt Skatteverket står det efter domen klart att friskvårdsbidraget får användas till sporter som tidigare klassats som lyxsporter på grund av krav på dyrare utrustning, t ex:
golf (pay and play, driving range)
ridning (lektioner på ridskola)
utförsåkning (liftkort)
segling (lektioner)
sportdykning (lektioner).
Enligt Skatteverket får friskvårdsbidraget även användas för privatlektioner och personlig träning.
Det får dock inte vara fråga om aktiviteter som kostar mer än 1 000 kr per tillfälle. Det får inte heller vara fråga om t ex exklusiva anläggningar med spa etc (se 16:305).
Enligt Skatteverket ryms ett vanligt årskort på gym fortfarande i definitionen av mindre värde när det gäller förmåner som arbetsgivaren betalar direkt till anläggningen, dvs när det inte är fråga om ett friskvårdsbidrag. I det fallet skulle alltså ett högre belopp än 5 000 kr per person och år kunna vara godtagbart.